Oxigenarea inadecvata (Hipoxia) și consecințele ei


Ce este hipoxia?

Hipoxia este pur și simplu o cantitate insuficientă de oxigen care ajunge în țesuturi. Mitocondriile au nevoie de oxigen pentru a crea adenozin trifosfat sau ATP. ATP este energia necesară pentru ca celulele să își îndeplinească funcțiile specifice. Impulsurile nervoase, repararea țesuturilor, contracția musculară, sinteza agenților biochimici din celule și multe altele - toate aceste acțiuni necesită ATP. Orice mișcare sau proces metabolic necesită ATP. O aprovizionare constantă este imperativă pentru a menține procesele celulare in viață. Fără mitocondriile care produc ATP din oxigen și din alimentele pe care le consumăm, viața ar înceta.

Ce cauzează hipoxia?

În principiu, există două moduri în care se induce hipoxia. Există multe motive pentru care poate apărea, dar toate se rezumă la:

Aprovizionare scăzută de sânge (cum ar fi un accident vascular cerebral sau alt tip de blocaj) Sângele stagnează și nu ajunge la țesuturi, deoarece este incapabil să curgă către ele.

Scăderea oxigenului din sânge (sângele în sine nu este saturat cu oxigen) Acest lucru se poate întâmpla din cauza hemoglobinei deficitare sau a insuficienței oxigenului atmosferic pentru a fi consumat. Două subcategorii de hipoxie cu nivel scăzut de oxigen din sânge ar fi tulburările hipoxemice și anemice. Intoxicația cu monoxid de carbon ar intra, de asemenea, în această categorie, deoarece gazul CO ia locul oxigenului in hemoglobină.

O altă formă de oxigen scăzut numită hipoxie histotoxică provine din celulele otrăvite și incapabile să utilizeze oxigen. Nivelurile de oxigen pot fi complet normale, fără blocaje ale fluxului sanguin. Dar agenți precum cianura, narcoticele, alcoolul, medicamentele pentru anestezice sau formaldehida otrăvesc celulele. ( 2 ) Acest lucru face să nu se poată implementa corect oxigenul în producerea de ATP. 

Cum apare si cine este susceptibil la hipoxie?

Chiar dacă există doar câteva moduri în care hipoxia se desfășoară cu adevărat, există mulți factori de mediu sau de sănătate care contribuie la apariția acesteia. Care sunt acești factori? Oricine poate deveni hipoxic, dar cine este cel mai expus riscului? Aveți vreunul dintre acești factori de risc?

Persoanele în vârstă

Îmbătrânirea vine cu o posibilitate mai mare de a avea probleme de sănătate. Hipoxia nu face excepție. Cu excepția cazului în care sunt atenuate în mod specific, mitocondriile devin mai puțin eficiente cu timpul și gradul scăzut, poate rezulta hipoxia cronică. Această lipsă de oxigen accelerează efectiv boala și accelerează îmbătrânirea. ( 3 ) Pe scurt, pe măsură ce îmbătrânim, avem mai puțin oxigen și mai puțin oxigen în țesuturi crește îmbătrânirea. Din păcate, acest ciclu deschide ușa unor probleme de sănătate și mai grave. Acestea pot include,( dar nu sunt limitate la) rezistența la insulină, producția crescută de enzime hepatice, disfuncție mitocondrială suplimentară și pot contribui la obezitate. ( 4 ) Hipoxia poate crește, de asemenea, tensiunea arterială și cortizolul, în timp ce diminuează imunitatea.

Cei  care traiesc sau lucreaza intr-un mediu poluat

Nu trebuie prea multe cunostiinte ca sa ne dam seama ca in orase exista un mediu poluat iar aerul este de o  proasta calitate. Daca nu avem posibiltatea de a avea o locuinta la tara am putea sa ne luam masuri astfel incat incat sa inhalam cat mai putin aer poluat.

Recomandari:

1. Micsorati mersul sau deplasarea pe jos sau pe bicicleta in perioada cea mai aglomerata a zilei si in mod special in timpul verii.

2. Nu faceti sport sau miscare langa zonele cu o circulatie aglomerata de masini.

3. Inchideti ferestrele daca sunteti langa o zona poluata / trafic intens  si deschideti-le dimineata devreme(in timpul verii).  

4. Nu inchiriati in centru sau in zonele cu trafic intens

5.Nu va faceti locuinta langa sosele cu trafic intens.

6. Faceti miscare/plimbare in parcuri amenajate.

Cei cu tensiune arterială scăzută

Nivelul de presiune al aerului din jurul nostru este foarte important în prevenirea nivelului scăzut de oxigen. Presiunea în care sângele pompează prin corp este foarte importantă și în menținerea nivelului ideal de oxigen. Anumite afecțiuni genetice, probleme cardiace, volum mic de sânge, infecții severe și deficiențe nutriționale pot duce la scăderea tensiunii arteriale. ( 6 ) Acest lucru poate duce la deplasarea insuficientă a sângelui complet oxigenat la extremități. La rândul lor, aceste țesuturi pot suferi de hipoxie.

Cei care suferă de astm, alergii sau anafilaxie

Plămânii sunt poarta de intrare a oxigenului în corp și în cele din urmă oxigenul ajunge în mitocondrii pentru a produce molecula de energie atât de importantă, ATP. Condițiile astmatice și alergice tind să fie însoțite de inflamații semnificative ale căilor respiratorii. ( 7 ) Acest lucru poate împiedica corpul  să absoarbă oxigenul din aerul în care respirăm, ducând la hipoxie. Hipoxia în sine crește inflamația care agravează problema. Anafilaxia este o reacție alergică severă și rapidă care are ca rezultat umflături și inflamații dramatice. Căile respiratorii pot deveni complet închise și, dacă nu sunt tratate rapid cu epinefrină, poate apărea moartea.

Cei care suferă de BPOC

Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC)este un grup de afecțiuni respiratorii în care oxigenul este restricționat. Aceasta poate include persoanele cu infecții cronice, cum ar fi bronșita și probleme precum emfizemul.

Cei care suferă de apnee în somn

Apneea in somn este o afecțiune când respirația se oprește periodic sau devine extrem de superficială în timpul somnului. Acest lucru are ca rezultat niveluri scăzute de oxigen și hipoxie în țesuturi.

Infarct sau accident vascular cerebral

Evenimentele cardiace extreme sau accidentul vascular cerebral determină restricționarea sau blocarea fluxului sanguin către anumite regiuni ale corpului. Hipoxia în creier de exemplu după un accident vascular cerebral, este logică. Dar oxigenul scăzut nu se limitează la creier. După un accident vascular cerebral, mușchii respiratori pot deveni disfuncționali. Acest lucru poate duce la pneumonie și coagulare anormală a sângelui, probleme care în general nu sunt asociate cu accident vascular cerebral. Terapia cu oxigen este esențială pentru recuperare. ( 8 )

Cei care suferă datorita mucegaiului sau cei cu SRIC

Sindromul de răspuns inflamator cronic sau boala datorate biotoxinei este un grup de simptome debilitante cauzate de expunerea la mucegai. Inițial, se credea că boala biotoxinei provine numai din expunere externă. Dar acum se înțelege că bacteriile și infecțiile fungice din organism pot produce substanțe toxice care otrăvesc corpul și creează hipoxie. Mucegaiul sau infecția fungică prosperă în acest mediu inflamator și se protejează împotriva descoperirii de către sistemul nostru imunitar cu biofilm(agregat de microorganisme în care celulele se alipesc una de alta și de asemenea se alipesc și de o alta suprafață). Oamenii cu SRIC sunt afectați de oboseală cronica și energie scăzută. Pe lângă combaterea acestor biotoxine, aceștia sunt lipsiți de oxigen pentru a ajunge la mitocondrii, ducând la niveluri de energie chiar mai mici.

Cei care suferă de Lyme

Boala Lyme este o altă boală devastatoare care are o legătură cu biotoxinele, biofilmul și hipoxia. Aceste microorganisme consumă oxigen la suprafața biofilmului pe care îl creează. Acest lucru are ca rezultat un mediu hipoxic și jefuiește oxigenul celulele din jur. Acestea generează acest mediu scăzut de oxigen pentru a diminua capacitatea celulelor albe din sânge de a ucide microorganismele în mod eficient. ( 9 ) Din nou, bolnavii de boală Lyme nu numai că luptă împotriva infecției, dar microorganismele consuma oxigenul înainte ca să ajungă la mitocondrii, de aici o oboseala permanenta si o lipsa de energie.

Cei care suferă de infecții parazitare

Paraziții sunt o problemă insidioasă pe care majoritatea oamenilor nu o știu. Paraziții își pot schimba împrejurimile în cadrul gazdei lor. Nivelurile scăzute de oxigen măresc de fapt capacitatea parazitilor de a adera si a se fixa in organism! ( 10 ) Organismele eucariote au o proteină care funcționează ca senzor pentru oxigen. Când detectează hipoxia, aceste eucariote se adapteze pentru a preveni moartea celulelor lor. În schimb, nivelurile adecvate de oxigen din celulele sănătoase ajută sistemul imunitar să recunoască și să elimine acești vizitatori nedoriti.

Cei care suferă de dureri nervoase

Oriunde este prezentă durerea, fluxul sanguin este modificat. Nervii răniți pot provoca hipoxie persistentă în zona lezata. Un studiu a arătat că nivelurile scăzute de oxigen erau încă prezente la 28 de zile după refacerea nervilor. Acest lucru a modificat vasele de sânge într-un mod care nu s-ar fi întâmplat sub un nivel suficient de oxigen. ( 11 )

Cei aflați la altitudini mari 

Nivelul de oxigen din atmosferă la nivelul mării este de aproximativ 21%. Acest procent scade pe măsură ce altitudinea crește. Greutatea aerului care împinge în jos pe pământ creează, de asemenea, presiune forțând ușor aerul în plămâni, ne ajuta să respirăm. Presiunea din plămâni este în mod natural mai mică pentru a crea acest fenomen, astfel încât aerul intră automat în plămânii noștri. Această presiune scade cu altitudini mai mari, deoarece există o cantitate în scădere de aer care preseaza pe pământ. Această combinație de presiune scăzută și cantități mai mici de oxigen disponibil poate induce hipoxia destul de repede. Nivelul la care aceasta afectează o persoană depinde de cât de repede urcă și de cât de bine se poate adapta. Cazurile extreme pot duce la dureri de cap severe, halucinații și sângerări ale retinei. ( 5) Hipoxia este motivul pentru care un alpinist nu poate decide doar să urce pe Muntele Everest fără o pregătire extinsă și o acomodare corporală.

Pentru a rezuma, cei mai expuși riscului sunt:

-Persoanele în vârstă

-Cei la altitudini mari/ intr-un medi poluat

-Cei cu tensiune arterială scăzută

-Cei care suferă de astm, alergii sau anafilaxie

-Cei care suferă de BPOC

-Cei care suferă de apnee în somn

-Pacienți cu atac de cord și accident vascular cerebral

-Cei care suferă de mucegai sau cei cu SRIC

-Suferinzii de boala Lyme

-Cei care suferă de o infecție parazitară

-Cei care suferă de dureri nervoase

Aceasta nu este o listă exhaustivă. Nivelurile scăzute de oxigen creează unele probleme „în culise”, indiferent de ce apar. Să explorăm alte moduri în care hipoxia poate genera probleme în corp.

Ce alte probleme de sănătate pot fi legate de hipoxie?

Nivelurile scăzute de oxigen au consecințe de anvergură, care nu sunt întotdeauna observate imediat. Hipoxia poate crea un peisaj metabolic periculos care poate duce la boli severe.

Hipoxia poate crea modificări epigenetice

Corpurile noastre se străduiesc continuu pentru homeostazie - parametri specifici cu temperatură, procese metabolice și, desigur, niveluri de oxigen. Acest lucru este pentru a preveni deteriorarea țesuturilor, pentru a menține sistemul imunitar puternic și pentru a permite celulelor să se replice sanatos si eficient. Nivelurile cronice scăzute de oxigen pot avea un impact negativ asupra geneticii noastre și pot afecta grav procesele noastre normale.

Hipoxia intermitentă din apneea obstructivă in timpul somnului, de exemplu, poate duce la modificări epigenetice. Poate crește hipertensiunea și implică sistemul nervos simpatic in răspunsul de „luptă sau fugi”.

Lipsa de oxigen crește, de asemenea, răspunsul inflamator în organism.

O altă zonă care poate genera modificări epigenetice în ceea ce privește hipoxia, este țesutul adipos. Majoritatea oamenilor nu știu că acest țesut gras este, de fapt, un organ de semnalizare al sistemului endocrin. Când acest țesut se extinde, așa ca in cazul obezității, hipoxia  începe să se dezvolte. Aceste niveluri mai scăzute de oxigen cresc starea inflamatorie a corpului. Țesutul adipos alb în stare hipoxică influențează expresia a peste 1000 de gene! Crește utilizarea glucozei și contribuie la rezistența la insulină, rezultand ca aceste celule sa devina și mai disfuncționale. ( 14) Bărbații cu această problemă pot avea de zece ori mai multe șanse să dezvolte diabet de tip II. Pentru femei, ratele sunt chiar mai mari. Din păcate, acest lucru duce la fibroză sau cicatrici ale țesutului conjunctiv din țesutul adipos. Fibrozele interferează cu funcțiile normale ale celulelor și pot inhiba vindecarea rănilor. Structura țesutului în sine este modificată negativ. Pentru a adăuga combustibil acestui „foc inflamator”, genele care exprimă catalaza și glutation peroxidaza (ambele antiinflamatoare) tind să scada.

Hipoxia poate contribui la cancer

O modalitate suplimentară prin care poate fi influențată expresia genei noastre este șansa noastra de a dezvolta cancer. Hipoxia este un aspect standard al tumorilor solide. ( 15 ) Oxigenul scăzut modifică mai multe căi care pot ajuta la creșterea tumorii. Cu cât celulele sănătoase suferă mai mult timp de hipoxie, cu atât se acumulează mai multe daune ADN. Starea de hipoxie în sine sporește aceste daune prin inhibarea procesului de reparare a ADN-ului. Acest lucru poate duce la mutații genetice. La rândul său, hipoxia poate face tumorile mai agresive și poate contribui la creșterea și metastaza acestora. ( 16 ) Celulele de mielom multiple care au fost cultivate într-un mediu hipoxic au putut să se răspândească mai rapid în măduva osoasă decât celulele care au crescut într-un nivel mediu de oxigen. ( 17 )

Nivelul de oxigen din țesuturi nu este egal in tot corpul. In tesutul mamar, de exemplu, nivelul de oxigen este de aproximativ 8,5%. Țesutul renal este chiar mai mare, cu 9,5%. Colul uterin și plămânii au aproximativ 5,5%. Pancreasul are 7,5%. Atunci când tumorile sunt analizate pentru nivelul lor de oxigen, toate se găsesc a fi cu mult sub nivelul organelor sanatoase. Nivelul de oxigen al tumorilor variază de la 0,3% la 2,2% cel mult. Aceste valori indică în plus că hipoxia poate fi un factor imens în determinarea si formarea cancerului. Deoarece nivelurile de oxigen din țesutul mamar ar trebui să fie ridicate, hipoxia pare a fi o componentă distinctă a metastazei sale. ( 18 )

Hipoxia poate deveni o stare mortală pentru toate celulele. Cu toate acestea, majoritatea celulelor tumorale nu numai că se adaptează la hipoxie, dar devin rezistente la medicamente. Ele evoluează pentru a rezista nu numai la chimioterapie, ci și la radiații. ( 19 ) Deoarece celulele canceroase nu „se conformează regulilor” atunci când vine vorba de ciclul normal de viață al unei celule (nu mor într-un interval de timp standard), chimioterapia și radioterapia nu pot avea succes din cauza hipoxiei

In concluzie nivelul de oxigen contează

Respirația este o funcție a sistemului nostru nervos autonom pe care marea majoritate dintre noi nu-I dam importanta. Având în vedere că hipoxia ar putea modifica peste 1000 de gene și care va contribui la multe boli devastatoare, nivelul nostru de oxigen celular ar trebui să fie  primordial.

Conștientizarea cum putem fi expusi riscului este cheia pentru depășirea oricărei provocări de sănătate. De fapt, putem face ceva  când vine vorba de nivelul de oxigen. Suplimentarea nivelului de oxigen ar putea fi o cheie importantă pentru combaterea bolilor și pentru a obține o sănătate excelentă.


Oxy Max 60 ml(oxigen lichid)

Oxy Max 60 ml(oxigen lichid)

OxyMax este un produs revoluționar, formulat pe baza moleculelor de oxigen stabilizat, care au capac..

257,46 LEI

Afişare 1 - 1 din 1 (1 pagini)